Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42

432777464_811413571030366_7178895924444916585_n.jpg

.jpg

Capture

Продължаваме да „тичаме” сред страниците на интересните детски книги, заедно с техните автори в „Маратон на четенето”.
Днес дисциплината беше поетична. Мястото,разбира се, Детски отдел на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” – Карлово, а наш гост беше Лилия Юрукова .
В творческата и биография към момента има две книги, но те са доста обещаващи и чертаят път към още нови хоризонти и нови издания.
Първата и книга е „Душа мозайка”, издадена преди две години, а поезията за деца носи забавното заглавие „Весели игри с приятели добри”. Двете книги на авторката излизат за седем месеца.
Тъй като Лилия Юрукова е била начална учителка в СУ „Никола Вапцаров” – град Петрич, веселите игри с думите са лесно достъпни за децата. А всяка илюстрация в книгата е дело на дете, някои са на нейната внучка, други – на деца от град Петрич. Три деца, далеч от нейния град, са и изпратили рисунки и тя е написала стихотворения по изобразеното.
„Душата ми е в „Душа мозайка”, но сърцето ми е във „Весели игри с приятели добри”, каза авторката пред нейните малки зрители днес.
Проведохме две забавни срещи, в които имаше, както рецитали на стихове, така и песни и всичко това в тандем – децата и автора.
В първата среща с авторката наши гости днес бяха децата от 1б, с ръководители г-жа Станка Загорчева и г-жа Пенка Голотанова и 1в клас, с ръководители г-жа Жени Иванова и г-жа Христиана Доминова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
Малките сладури бяха научили няколко от стихотворенията наизуст и с гордост и творчески заряд ги рецитираха заедно с г-жа Юрукова.
Във втората среща наши гости бяха малчуганите от 1-ви до 4-ти клас от ОУ „Райно Попович”, които също бяха подготвили кратък рецитал със стихове на авторката.
И така, с „Весели игри с приятели добри” мина днешния ден в Детския отдел на библиотеката. Зареждащ. Вдъхновен. Забавен. В диалог с децата, с автора и с изкуството, в диалог с книгата, която е един от най-добрите приятели на всички нас.

342188425 1369817067191940 8266122901821831365 n

Маратонът на четенето продължи с учениците от вторите класове на СУ "Васил Левски" и писателя Никола Райков. С голям интерес децата слушаха и преживяваха емоционално представените им книги. Той е един много интересен автор на книги – игри. Роден в Стара Загора, завършил информационни технологии в Чикаго, но избира да се върне в България. Когато се ражда синът му и започват да четат детски книжки, писателят е удивен колко са скучни. И решава, че ще опита да сътвори нещо далеч по-интересно.
Фантазията му ражда книга, в която детето само избира опции за продължение на сюжета – просто се прехвърля на различни страници съобразно решението си. Вариантите са десетки, малкият читател може постоянно да се връща и да се втурва към нови сцени и събития. Автор е на „Голямото приключение на малкото таласъмче", „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", „Добросъците“, „Приказка от два свята“, Дугулите и вълшебното листо“. а също и на много игри.
Благодарим на НЧ "Васил Левски - 1861" за предоставената зала и озвучаване.

1680612304508

Днес в Общинска библиотека "Д-р Иван Богоров", стартира 18-тия маратон на четенето. Гости на събитието бяха Антон Минев - зам. кмет на община Карлово, Дарина Стеева - председател на Комисията по култура в Общински съвет Карлово, Ангелина Ганчева - секретар на НЧ "Васил Левски - 1861", които прочетоха басня, откъс от "Патиланско царство" и българска народна приказка. Ученици от вторите класове на СУ "Васил Левски" продължиха с верижно четене на откъс от "Пипи дългото чорапче. Благодарим на всички и най-вече на малките посланици на книгата - децата. Открита беше и изложба с ценни издания от Тантиловата библиотека. Маратонът беше открит от директора на библиотеката Нонка Иванова. Той ще продължи до края на април. Бъдете гости на библиотеката.

 

През изминалата седмица бе представена книгата на Георги Заркин "Апостола" - трагедия в пет действия. Гост беше ноговият син - Лъчезар Заркин, а събитието бе реализирано съвместно с Община Карлово, Общинска библиотека "Д-р Иван Богоров" и Народно читалище "Васил Левски - 1861 г.".

Една различна книга за Левски, пиеса, която разказва за работата на Апостола по създаването на революционните комитети и достойното му държание пред съда.1676903326540